Terug naar Vereningen

Wat is het verschil tussen GlasDraad en Rodin?

Gepubliceerd op:
Wat is het verschil tussen GlasDraad en Rodin?

Op dit moment worden de bewoners van het buitengebied bestookt door 2 aanbieders van snel internet. Wij kunnen ons indenken dat u door de bomen het bos niet meer ziet. De Vereniging Dorpsbelangen heeft alle inwoners van dat gebied een brief gestuurd, waarin het verschil wordt uitgelegd. In onderstaand bericht de inhoud van de brief. We hopen dat we de keuze voor de betreffende inwoners wat duidelijker kunnen maken.

Geachte inwoner van Westerlee,

Het zal u niet zijn ontgaan: in de hele gemeente Oldambt, dus ook in Westerlee wordt snel internet aangeboden. Als het goed is heeft u hierover informatie ontvangen van 2 aanbieders en er zijn/worden diverse informatieavonden georganiseerd, o.a. in het Landgoed Westerlee. Wellicht vraagt u zich af wat er gebeurd en waarom moet ik bij de ene aanbieder, GlasDraad, aansluitkosten betalen en bij de andere aanbieder, Rodin, niet. In deze brief proberen wij u daar enige duidelijkheid in te verschaffen.

In 2017 heeft de provincie Groningen opdracht verstrekt aan Rodin om de hele provincie te voorzien van snel internet, te beginnen in het aardbevingsgebied. Daarna zou de rest van de provincie worden voorzien. Daarvoor heeft de provincie een lening én subsidie verstrekt aan het bedrijf. Rodin lijkt zich, echter door een aantal factoren, behoorlijk op deze opdracht verkeken te hebben en heeft daardoor  de oorspronkelijke realisatiedatum van eind 2019 bij lange na niet gehaald. Sterker nog: het grootste deel van de provincie is nog steeds niet aangesloten op het snelle internet dat Rodin aanlegt.

Daarnaast is een belangenorganisatie in de gemeente Oldambt, de Stichting Oldambt Verbindt (SOV) al lange tijd op zoek naar een organisatie die snel internet gaat aanleggen in onze gemeente. Zij heeft daarover in het verleden contact met Rodin gehad, maar zijn niet tot een overeenkomst gekomen. Reden daarvoor is dat Rodin snel internet voor 80-90% realiseert met straalverbindingen en heeft SOV gekozen voor een systeem van glasvezel dat stabieler en toekomstbestendiger is dan straalverbindingen.

In 2020 heeft SOV daarom besloten om met 2 ander partijen in zee te gaan, nl. GlasDraad en KPN. GlasDraad voorziet de woningen en panden in het buitengebied ten zuiden van de snelweg A7 van glasvezel én het hele gebied boven de A7, dus inclusief de kernen. KPN gaat op termijn de kernen Winschoten, Heiligerlee, Westerlee en Scheemda voorzien van glasvezel. GlasDraad is inmiddels begonnen met de informatieverstrekking en de aanmeldprocedure.

Inmiddels is ook Rodin gestart met het aanschrijven van de adressen in het buitengebied van onze gemeente. Ook zij organiseren informatieavonden en starten met de werving van nieuwe klanten.

We kunnen ons voorstellen dat u het allemaal verwarrend vindt. Waar kunt u uit kiezen en wat zijn de verschillen tussen de aanbiedingen? Daarover willen wij u in deze brief informeren.

Wat zijn de verschillen en waar kunt u uit kiezen?

Rodin houdt met behulp van het geld van de provincie de aansluiting gratis. Dat geldt alleen voor de aansluiting die in veel gevallen uit een straalverbinding zal bestaan. Verderop in de brief zullen wij de specifieke gegevens van een straalverbinding weergeven. Uit ervaringen uit het gebied dat Rodin al heeft aangesloten blijkt dat een straalverbinding storingsgevoelig kan zijn. De vraag is of de lagere verbindingssnelheid ten opzicht van glasvezel op den duur blijkt te voldoen.

Naast een aansluiting via glasvezelkabel of de straalverbinding heeft u nog een provider nodig voor internet in combinatie televisie en/of telefoon. Op het moment van schrijven heeft u bij Rodin keuze uit twee providers. Zelf geeft Rodin aan dat ze binnenkort met meer providers in zee gaan, waarbij u dan keuze heeft uit meer aanbieders. De maandelijkse kosten zijn afhankelijk van welke aanbieder en welk pakket u kiest.

Rodin is begonnen met de wervingscampagne nadat zij hebben vernomen dat GlasDraad hier actief is geworden. Er is nog geen ontwerp voor de uitrol gemaakt en ook niet bekend wanneer het project wordt uitgerold in de gemeente Oldambt.

Om het project van Rodin door te laten gaan moet er een deelname van minimaal 50% zijn. Rodin sluit alleen panden aan in het buitengebied, waar geen Ziggo kabel ligt.

GlasDraad realiseert een glasvezelnet in de gemeente Oldambt zonder subsidie. De investering moet dus geheel worden opgebracht door de mensen die een aansluiting op het net nemen. Vanwege het uitgestrekte gebied van de gemeente zijn de aanlegkosten hoog. Mensen in het buitengebied betalen € 2.300,- en aansluitkosten, in de kernen, waar een Ziggo kabel ligt, € 300,-. Glasvezel biedt een veel snellere verbinding en is niet storingsgevoelig (onvoorziene omstandigheden voorbehouden). Het is wél een voorziening voor de toekomst.

Net zoals bij Rodin dient u bij GlasDraad nog een keuze te maken uit een ruim aanbod van providers. Elke provider heeft z’n eigen aanbod voor televisie, internet en telefonie. De maandelijkse kosten zijn ook hierbij afhankelijk van uw eigen keuze.

Ook GlasDraad moet een deelname percentage halen van minimaal 50% om het glasvezelnetwerk te kunnen aanleggen. Zodra dit percentage is behaald gaat GlasDraad over tot realisatie. In het gunstigste geval is dat voorjaar 2021.                                                                                                                                                       

Uw keuze

Waar u voor kiest is helemaal aan u zelf. Wij geven alleen de vóór- en nadelen weer van de mogelijkheden waaruit u kunt kiezen. Omdat beide een minimum percentage nodig hebben van 50% lopen we echter het risico dat voor beide projecten onvoldoende deelname is en dat er op dit moment helemaal geen snel internet in Westerlee komt. En of er een tweede kans komt is nog maar de vraag.

Keuzemogelijkheden snel internet

  GlasDraad Rodin
Type snel internet Glasvezel 80-90% straalverbindingen
Minimum deelname 50% 50%
Inschrijven tot 30 november 2020 20 november 2020
Internetsnelheid 1 Gbit/s *) 100 Mbit/s
Aansluitkosten € 2.300,- **) Gratis
Aantal providers Meerdere Twee (mogelijk meer)
Maandelijkse kosten Afhankelijk van provider en pakketkeuze Afhankelijk van provider en pakketkeuze
Start uitrol Voorjaar 2021 (onder voorbehoud) Onbekend
Bijzonderheden

Stabiele verbinding

Klaar voor de toekomst

Storingsgevoeliger

Mogelijk onvoldoende voor de toekomst

 

Ter vergelijking:

*) internetsnelheid KPN via telefoonlijn 4 Mbit/s, icm 4G: 50 Mbit/s

*) internetsnelheid Ziggo afhankelijk van (particulier) pakket 50 Mbit/s, 250 Mbit/s of 500 Mbit/s

Bovenstaande informatie volgens eigen opgave aanbieders. Ziggo biedt alleen aan daar waar hun kabel ligt.

**) gespreide betaling is tegen meerkosten mogelijk.

 

Tot 30 november aanmeldmogelijkheid GlasDraad

Tot 30 november aanmeldmogelijkheid GlasDraad

Mensen die een aanbieding van GlasDraad hebben ontvangen voor de aanleg van glas…

 
Gemeente Oldambt aan de slag met eerste verbeterpunten

Gemeente Oldambt aan de slag met eerste verbeterpunten

De gemeente Oldambt is momenteel aan de slag met de eerste verbeterpunten die ui…