Terug naar Vereniging Dorpsbelangen Westerlee

Het Bevrijdingsvuur brandt in Westerlee!

Gepubliceerd op:
Het Bevrijdingsvuur brandt in Westerlee!

Dit jaar is het 75 (+1) jaar geleden dat Nederland bevrijdt is. De organisatie van de Tocht om de Noord heeft het idee opgevat om wandelaars te vragen om het bevrijdingsvuur vanuit de stad Groningen naar dorpen in de provincie te brengen. 2 Wandelaars uit Westerlee hebben het bevrijdingsvuur opgehaald dat op zaterdag 1 mei om 9 uur zal worden ontstoken voor de vm FT Venemaschool in ons dorp.

Het idee achter het bevrijdingsvuur is vorig jaar al ontstaan, maar door de corona pandemie toen niet uitgevoerd. Dit jaar is er wel uitvoering gegeven aan het idee om het bevrijdingsvuur te verspreiden en konden wandelaars zich opgeven om het vuur uit Groningen op te halen en naar de dorpen te brengen.

Op zaterdag 17 april (75 jaar en 3 dagen na de bevrijding van Westerlee) is het vuur naar Westerlee gebracht met het verzoek om het van 1 tot en met 5 mei te laten branden op een historische plek die veilig en goed zichtbaar is voor iedereen. Omdat de vm FT Venemaschool aan deze eisen voldoet is er voor gekozen om daar het bevrijdingsvuur te laten branden. Het verhaal over Franciscus Ties Venema is te lezen in Westerlink 16 die vorig jaar is verschenen. In dit nummer zijn meerdere verhalen over en herinneringen aan de oorlog opgenomen. 

Zaterdag 1 mei as zal om 9 uur 's morgens het bevrijdingsvuur (opnieuw) worden ontstoken en tot en met 5 mei overdag op het grasveld voor de school branden en zichtbaar zijn voor iedereen. 

Alle wandelaars hebben een filmpje opgenomen van hun actie. Een compilatie daarvan wordt uitgezonden tijdens het Bevrijdingsfestival in Groningen en begint om ongeveer 16.30 uur via https://www.bevrijdingsfestivalgroningen.nl/.

Westerlink 16

Concept programma Zon en Wind pakt slecht uit voor Westerlee!

Concept programma Zon en Wind pakt slecht uit voor Westerlee!

De gemeente Oldambt heeft het concept programma zon en wind ter inzage gelegd. I…

 
Oldambt verwarmt oftewel: van 't aardgas af!

Oldambt verwarmt oftewel: van 't aardgas af!

U heeft er ongetwijfeld al over gehoord. Nederland wil in 2050 aardgasvrij zijn.…