Terug naar Vereningen

Regionale meet-up VPRO Tegenlicht ‘Samen grijs worden’

Gepubliceerd op:
Regionale meet-up VPRO Tegenlicht ‘Samen grijs worden’

In de HarbourClub in Winschoten wordt op donderdagavond 25 mei aanstaande een regionale meet-up van het journalistieke programma Tegenlicht georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst wordt gekeken en nagepraat over één van de veelbesproken uitzendingen van Tegenlicht: ‘Samen grijs worden’. Iedereen wil oud worden, maar niemand wil oud zijn. Waar wil jij wonen op je oude dag?

Programma:

19.00 - 20.00 uur: aflevering bekijken

20.00 - 20.15 uur: koffie/thee pauze

20.15 - 21.30 uur: discussie met de zaal met fragmenten

Nederland staat aan de rand van een grijze golf. Als er niks verandert is in 2040 een derde van de bevolking grijs, zorgbehoevend en op zoek naar een passende woonvorm. De huidige generatie ouderen laat zich al niet meer wegstoppen in grote centra aan de rand van de stad. Overal in het land ontstaan alternatieve ideeën en voorbeelden van hoe we beter en langer thuis kunnen wonen. 

Zo leven in het Knarrenhof ouderen samen in hof, ieder in een eigen aangepast huis. Het meergeneratiehuis geeft ouderen de mogelijkheid om dicht bij familie te wonen, in een eigen woonruimte. Een onderliggend uitgangspunt karakteriseert de nieuwe ouderenzorg: zelfstandig zolang het kan.

In de te bespreken Tegenlicht-aflevering ‘Samen grijs worden’ gaat VPRO Tegenlicht op zoek naar denkers en doeners die niet wegduiken voor de grijze golf van morgen, die alternatieve woonvormen bedenken en onderzoeken hoe technologie mensen kan helpen langer fijn zelfstandig te wonen. De uitzending wordt besproken aan de hand van fragmenten en er zijn deskundigen aanwezig. Zo ontstaat een gesprek met de aanwezigen. Er wordt nagepraat over de uitzending en het aanwezige publiek kan vragen stellen. Het wordt een laagdrempelig gesprek van burger tot burger, zonder politieke agenda of forum.

Praktische info

De meet-up in de HarbourClub, Havenkade West 3 te Winschoten wordt georganiseerd door Reina Boels (vrijwilliger vanuit VPRO Tegenlicht), in samenwerking met Stichting Zo Willen Wij Wonen en Bibliotheek Winschoten. Goudvoormekaar, een initiatief van inwoners die met elkaar woongemeenschappen willen realiseren in Oost-Groningen / de gemeente Oldambt, is ook aanwezig.

 

Voor meer informatie kun je bellen met Reina Boels / 06 21357195. De avond is vrij toegankelijk en iedereen is van harte uitgenodigd om mee te praten.

 

Bron foto: VPRO Tegenlicht

Oldambt Verwarmt helpt Westerlee tijdens Waarmteweek met energie besparen

Oldambt Verwarmt helpt Westerlee tijdens Waarmteweek met energie besparen

Van 15 tot en met 19 april kunt u hulp krijgen om energie te besparen. Het proje…

 
Bloemenactie SAWW

Bloemenactie SAWW

Ook dit jaar zijn er weer Geraniums en Hanging Baskets bij de SAWW te bestelle…