Terug naar Vereningen

Grote zorgen om 12 zoutcavernes in het Babybos en aan het Zuiderveen te Winschoten.

Gepubliceerd op:
Grote zorgen om 12 zoutcavernes in het Babybos en aan het Zuiderveen te Winschoten.

Als bewoner van Winschoten, Heiligerlee of Westerlee kent u de groene hokjes op de zoutlocaties van Nobian (voorheen Nouryon, daarvoor AkzoNobel). We hebben het dan over zoutwinning. In totaal twaalf zoutputten, ook wel cavernes genoemd, in het Lanengebied. Nu is Nobian voornemens om nog eens 12 cavernes te plaatsen in het Babybos en aan het Zuiderveen. Op 5 juli is er om 19:30 een informatiebijeenkomst aan de A. J. Romijnweg 23, te Winschoten.

Stichting Bewonersbelangen Lanengebied en Zuiderveen, “mijnendijnbelang”, is een stichting met als doel om alles wat er in de ondergrond van onze omgeving gebeurt, zoals bijvoorbeeld zoutwinning door Nobian en stikstofopslag door de Gasunie, kritisch te volgen. Zo hebben we contacten met het ministerie, de toezichthouder (het SODM), de gemeente en Nobian.

Wij maken ons grote zorgen om de door Nobian veroorzaakte calamiteiten, zoals lekkages van pekelwater, zwaar vrachtverkeer, storende en geluidsoverlast gevende onderhoudswerkzaamheden, bodemdalingen en daarmee gepaard gaande scheuren in gebouwen en dagelijkse bevingen. Onze zorgen zijn  gebaseerd op het huidige veld: dieselolielekkage van 150.000 liter, te groot geworden cavernes, pcb’s in de dieselolie - gebruikt in de cavernes en toenemende trillingen bij de risicovolle caverne HL-H. Nobian staat onder verscherpt toezicht van het SODM en is dit jaar veroordeeld door de rechter inzake diesellekkage in Twente.

Dit alles roept vragen op. Om u te informeren over de huidige cavernes en het nieuwe plan van Nobian organiseren wij op 5 juli om 19:30 een informatiebijeenkomst aan de A. J. Romijnweg 23, te Winschoten. 

Voor meer informatie kunt u kijken op www.mijnendijnbelang.nl of op onze facebook pagina mijnendijnbelang. Tevens is het mogelijk om u te abonneren op onze nieuwsbrief. Dit kunt u doen middels het contactformulier op de website/ facebook of door een email te sturen met uw gegevens naar info@mijnendijnbelang.nl.

Documenten verdiepingsbijeenkomst zonnepark Westerlee beschikbaar

Documenten verdiepingsbijeenkomst zonnepark Westerlee beschikbaar

De documenten van de verdiepingsbijeenkomst op 19 april jl. van het zonnepark We…

 
Koninklijke onderscheiding  voor Johan Brons en Harry Visker

Koninklijke onderscheiding voor Johan Brons en Harry Visker

Vandaag, 26 april, heeft het Zijne Koninklijke Hoogheid behaagt om Johan Brons e…