Terug naar Geendraagvlak WESTERLEE

Open monumentendag Westerlee 10 september

Gepubliceerd op:
Open monumentendag Westerlee 10 september

Stichting Landschap Oldambt zet, in samenwerking met stichting ‘Geendraagvlak’ uit Westerlee, tijdens de Open monumentendag van zaterdag 10 september (10-16 uur) de Oldambtster polder in de schijnwerpers. Deze polders met hun dijken, waterstromen en omringende lintbebouwing vormen immers een duurzaam, eeuwenoud element in het Oostgroninger landschap. Voor de eigen inwoners is dit vaak een vanzelfsprekend gegeven waarvan wij ons in het dagelijks leven nauwelijks bewust zijn maar bezoekers van buiten ervaren ons landschap vaak als overweldigend mooi en bijzonder.

Beide organisaties grijpen Open Monumentendag aan om hieraan meer bekendheid te geven. Dit is nodig omdat ons Oldambtster landschap onder druk staat. Op allerlei fronten treed ‘verschraling’ op waardoor Nederlandse landschappen steeds meer op elkaar gaan lijken. Het unieke verdwijnt om plaats te maken voor eenheidsworst.

Dit moet stoppen!

De Oldambtster polders met hun dijken, waterlopen en omringende lintbebouwingen zijn een duurzaam, eeuwenoud element in het landschap. In deze oudste Dollardpolder (1597), tussen Westerlee en Scheemda, zet Stichting Geen Draagvlak, samen met stichting Landschap Oldambt, het Oldambtster polderlandschap in de schijnwerpers. Je vindt er informatie over het gebied, waaronder de archeologie met de stuwwallen en kolken en de dierlijke bewoners.
U kunt hier ook genieten van live-muziek met een hapje en een drankje. 
 
Vanuit deze oudste Dollardpolder is er een verbinding te maken met het achter Finsterwolde gelegen ‘gele diekgat’. Deze dijkdoorgang vormt vanuit de Reiderwolderpolder de toegang tot de jongste Dollardpolder (1924), Carel Coenraad. Voor een ‘opfrisbeurt’ van dit openluchtkunstwerk wordt momenteel geld ingezameld. Op de locatie zelf staat een informatiepaneel.
 
Wil je de benen strekken en het landschap verder verkennen? In het vlak bijgelegen natuurgebied De Garst ligt één van de twee beleefroutes Slag bij Heiligerlee (ca. 5 km). Met deze route ga je terug naar het verhaal van Trijntje uit 1568.

Kalender Geendraagvlak is klaar!

Kalender Geendraagvlak is klaar!

Geendraagvlak heeft een wedstrijd uitgeschreven om mooie foto's te maken van het…

 
Natuurlijk(e) historische wandeling op 22 juni

Natuurlijk(e) historische wandeling op 22 juni

Geendraagvlak organiseert op zaterdag 22 juni een natuurlijk(e) historische wand…