Terug naar 4-5 mei comité

Dodenherdenking 2020

Gepubliceerd op:
Dodenherdenking 2020

4 mei is het weer Dodenherdenking, dit jaar i.v.m. de corona geen gebruikelijke stille tocht naar de begraafplaats, maar een klein comité bestaande uit het bestuur en Wethouder Bart Boon. Dit vindt 's middags plaats bij het monument, waarvan TV opnames worden gemaakt door RTV LOGO TV.

Het Nationale Comité 4 en 5 mei heeft besloten dat op maandag 4 mei de Nederlandse vlag de gehele dag halfstok mag hangen.

Op 14 april 2020, was het 75 jaar gelden dat Westerlee bevrijd is door Poolse militairen. Het is ook een dag met een rouwrand. Westerlee lag in de vuurlinie. Tijdens het zoeken voor een veilige plek zijn Annechien van der Schans-de Vries, Anneke Doedens, Tjaard van der Schans en Wijke van der Schans omgekomen. Zij werden gedood door Duits granaatvuur. Dit staat ook te lezen op het oorlogsmonument op het kerkhof in Westerlee. Het monument is door de burgerij van Westerlee geplaatst.

Westerlee kent ook nog een ander oorlogsslachtoffer, Folkert. Hij is op 21 juli 1943 op vijfjarige leeftijd overleden door een gevonden ontplofte granaat. Zijn grafje ligt schuin tegenover het monument.

Jaarlijks op 4 mei worden de doden herdacht, met nabestaanden en overige belangstellenden, bij het monument. Dit jaar zou vanwege “75 jaar vrijheid” een speciale herdenking worden gehouden, ism CBS Het Baken, in de St. Joriskerk, door voordracht, zang en het voorlezen van gedichten etc. Door de maatregelen tgv de caronacrisis gaat dit niet door.

De gemeente Oldambt heeft ism met alle comités besloten dat er een aangepaste dodenherdenking wordt gehouden. Zonder ‘stille tocht’ en zonder publiek. Voor Westerlee houdt dit in dat ‘s middags door Wethouder Bart Boon in aanwezigheid van de vertegenwoordigers Stichting 4-5 mei comité een krans bij het monument en een bloemstuk op het graf van Folkert wordt gelegd. Hiervan worden videobeelden gemaakt en deze beelden worden ‘s avonds door RTV LOGO tv uitgezonden aansluitend op de live uitzending van de aangepaste herdenking in Winschoten.

Op 5 mei gaan de geplande aktiviteiten ook niet door.

Wij roepen dan ook de bewoners van Westerlee op om op gepaste wijze op 4 mei de vlag halfstok te hangen en op 5 mei de vlag voluit.

Stichting 4-5 mei Westerlee.