Rosarium Winschoten

Het Rosarium van Winschoten is een showroom van de rozenkwekers uit Oost Groningen. Het is te vinden in het stadspark aan de Mr. D.U. Stikkerlaan.

Het grondgebied van Winschoten maakt deel uit van ’s werelds grootste kweekcentrum van rozenonderstammen. Circa 80 procent van de wereldproductie van rozenonderstammen wordt gekweekt in het gebied Winschoten – Noordbroek – Veendam. Jaarlijks worden vanuit dit gebied ongeveer 70 miljoen onderstammen over de hele wereld geëxporteerd. Logisch, dat men op een gegeven moment ook iets van het uiteindelijke product wilde laten zien. Zo ontstond in 1967 als showroom van de Oost-Groninger rozenkwekers en met steun van het bedrijfsleven, het rosarium waar op 1,6 hectare inmiddels zo’n 320 verschillende rassen (20.000 rozen) bijeengebracht zijn. Van alle geëxposeerde rozen worden de naam en de kweker genoemd.

Landelijk is het Winschoter rosarium eveneens van betekenis. In Nederland zijn er nl. enkele rosaria – waaronder dat te Winschoten – die deelnemen aan de zogeheten “Excellence Roses keuring”. Die keuring biedt rozenkwekers de mogelijkheid hun rozenrassen in te zenden om de kwaliteit langdurig te testen. Niet alleen op diverse grondsoorten, maar ook onder verschillende klimatologische omstandigheden. Die verschillen kunnen in beide gevallen, zelfs in ons kleine land, nog vrij groot zijn. Pas wanneer de rozen een strenge keuring met succes hebben doorstaan, wordt een nationaal certificaat afgegeven met het predikaat “Excellence Rose”.

In het Rosarium bevindt zich het Grandcafé en restaurant het Rozenpaviljoen.

Rozenpaviljoen

Meer informatie over de rozen van het Rosarium vindt u op de site van de Nederlandse Rozenvereniging.

Rozenvereniging - Rosarium Winschoten