Verwarmen met een airco

Onderstaand een artikel overgenomen van HIER (www.hier.nu) over slim verwarmen van uw woning. Niet alle mogelijkheden die commercieel worden aangeboden door leveranciers geven ook echt een kostenbesparing (ondanks het feit dat advertenties anders doen geloven). 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verwarmen met een airco

Airco wordt vooral gebruikt om ruimtes te koelen. Maar veel moderne airco’s zijn ook geschikt om energiezuinig te verwarmen, en daarmee te besparen op aardgas. Hieronder lees je hoe dat werkt, waar je rekening mee moet houden, en hoeveel je bespaart.

Dit artikel gaat over een zogenaamde ‘split airco’ met een vast binnen- en buitendeel. Er bestaan ook mobiele airco’s. Die gebruiken veel stroom en raden we daarom af

Hoe werkt verwarmen met een airco?

Een airco is een elektrisch apparaat dat warmte uit een ruimte kan halen, en koele lucht uitblaast. Binnen staat of hangt het deel waar de koele lucht uit komt. Een apparaat buiten zorgt ervoor dat de warmte die uit je huis komt, afgevoerd wordt. Veel moderne airco’s kunnen dit proces ook omdraaien. Er wordt dan warmte uit de buitenlucht gehaald, en warme lucht een ruimte ingeblazen. Zo kun je de airco dus als verwarming inzetten. Zelfs als het buiten erg koud is.

Een airco die verwarmt, is eigenlijk een warmtepomp. Hij verplaatst warmte van buiten naar binnen, en gebruikt daarbij stroom. Andere soorten warmtepompen verwarmen op diezelfde manier water voor in radiatoren of vloerverwarming. Een airco blaast warme lucht echter rechtstreeks je kamer in, en wordt daarom ook wel een lucht/luchtwarmtepomp genoemd.

Verschillen tussen airco en cv-installatie

Voordat je gaat verwarmen met een airco is het handig om te weten Als je gaat verwarmen met een airco veranderen er dingen op het gebied van kosten, gebruiksgemak en comfort. Hieronder lees je de belangrijkste verschillen met een cv-installatie.

Met name geschikt om één ruimte te verwarmen

Een airco blaast alleen warmte lucht in de kamer waar het binnendeel van de installatie hangt. Meerdere kamers verwarmen is daardoor niet goed mogelijk. Enkel een woon-, werk- of slaapkamer verwarmen werkt goed. De ruimtes waar geen installatie hangt, zullen kouder blijven.

Als je meerdere ruimtes wil verwarmen met een airco, kun je kijken naar zogenaamde 'multi split airco's. Dat zijn systemen waarbij meerdere binnendelen worden aangesloten op één krachtig buitendeel. Deze variant is doorgaans minder energiezuinig. Het is ook mogelijk om meerdere airco-systemen te installeren. Dit betekent dat er ook meerdere buitendelen geplaatst moeten worden en dat de investering een stuk hoger is.

Geen oplossing voor tapwater

Een airco kan geen tapwater verwarmen, zoals sommige andere warmtepompen wel kunnen. Dus je hebt nog een ander apparaat nodig, zoals een cv-ketel. Een elektrische boiler is een andere mogelijkheid, maar die gebruikt veel stroom. . Verder bestaan er warmtepompboilers. Kostbaarder in aanschaf, maar wel zuinig.

Ruimte nodig voor binnen- en buitendeel nodig

Het binnendeel van een airco is een apparaat van ongeveer 90 x 30 x 20 cm. Je plaatst hem aan de muur net onder het plafond. Er bestaan ook vloermodellen die naast een muur of raam geplaatst worden. Ze lijken op een radiator en hebben een formaat van ongeveer 85 x 25 x 60 cm.

Het buitendeel van een airco is zo’n 75 x 50 x 25 cm. Hij heeft een meter vrije ruimte nodig aan de voorkant, om warmte uit de lucht te kunnen halen. In dit apparaat zit een ventilator die geluid maakt. Dit mag om geluidsoverlast te voorkomen ’s avonds en ’s nachts bij de erfgrens niet meer dan 40 decibel zijn, en overdag niet meer dan 45 dB. Dat is vergelijkbaar met het volume van lichte regen.

Ander comfort dan radiatoren

Een kamer met airco verwarmen voelt anders dan met een cv-installatie. Sommige aspecten worden doorgaans als comfortabel ervaren, andere minder.

Comfortabel

  • Een kamer is snel op temperatuur, doordat warme lucht de kamer in wordt geblazen.

  • Als je in de buurt van de airco zit, kan de warme lucht comfortabel aanvoelen.

  • Het apparaat is eenvoudig te bedienen met een afstandsbediening of app op je mobiel.

  • De airco heeft doorgaans al een tijdschakelaarfunctie ingebouwd.

Minder comfortabel

  • Je kunt de airco horen. Zeker als deze hard moet werken ervaren sommige mensen dat als storend.

  • Omdat er geen warme radiatoren onder je ramen hangen, kun je daar koude straling ervaren.

  • Het buitendeel van de airco kan in de winter bevriezen. Dat is normaal, het apparaat lost het zelf op met een ontdooicyclus, waarvoor hij een paar minuten stopt met verwarmen. Hoe vaak dat gebeurt hangt af van de buitentemperatuur en luchtvochtigheid, maar het gaat om maximaal 2 keer per uur.

Het rendement: zuinig met stroom

Net als andere warmtepompen gebruikt een airco relatief weinig stroom om te verwarmen. Het rendement is vergelijkbaar met warmtepompen die zijn aangesloten op radiatoren of vloerverwarming. Om dat rendement te halen is het essentieel om een model te kiezen met een goed energielabel voor de verwarmingsstand, bijvoorbeeld A++.

Kosten en besparing

Een energiezuinig model airco met binnen- en buitendeel is te koop vanaf ongeveer € 2.500 inclusief installatie. Een model met hoog vermogen (om bijvoorbeeld een grote kamer te verwarmen) is duurder. Daarnaast wordt aangeraden om een airco te laten onderhouden. Soms is dit ook nodig om de garantie te behouden. De kosten verschillen per bedrijf, een indicatie is € 150 per jaar.

Hoeveel je met een airco bespaart, hangt sterk af van het gebruik. Als voorbeeld nemen we een huishouden dat nu 1200 m3 aardgas gebruikt, en voor € 2.500 een nieuwe airco aanschaft die 60% van de verwarming overneemt van de cv-installatie.

  • De jaarlijkse besparing wordt €199.

  • De terugverdientijd is dan 13 jaar.

  • Als dit huishouden al een airco met onderhoudscontract had en die nu ook voor verwarmen gebruikt, vervallen de aanschaf- en onderhoudskosten. Dan wordt direct €349 per jaar bespaard.

Goede isolatie voor minder kosten

Een goed geïsoleerd huis houdt veel warmte binnen. De airco hoeft dan minder hard te werken om het warm te houden, en dat is gunstig voor de energierekening. Bovendien is een airco met laag vermogen voldoende bij goede isolatie, en dat scheelt aanschafkosten.

Een slecht geïsoleerde woning kun je ook warm krijgen met een airco. Dit kost meer energie en hiervoor is een duurdere airco met hoger vermogen nodig.

Ervaringen met airco als verwarming

Er zijn mensen die al jaren hun huis verwarmen met een airco. Soms om in één ruimte zoveel mogelijk zonder aardgas te verwarmen, soms als enige verwarming in huis. We verzamelden een aantal ervaringen.

Lees het hele verhaal op: https://www.hier.nu/je-huis-aardgasvrij/verwarmen-met-een-airco