Hybride warmtepomp

Onderstaand een artikel overgenomen van HIER (www.hier.nu) over slim verwarmen van uw woning. Niet alle mogelijkheden die commercieel worden aangeboden door leveranciers geven ook echt een kostenbesparing (ondanks het feit dat advertenties anders doen geloven). 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hybride warmtepomp: de investering waard?

Een hybride warmtepomp is een zuiniger en milieuvriendelijker alternatief voor verwarmen met een traditionele cv-ketel. Vooral in woningen met een bovengemiddeld gasverbruik verdient het apparaat zichzelf vaak terug door besparing op energiekosten.

Op deze pagina lees je alles over hybride warmtepompen en of een hybride warmtepomp bij jouw woonsituatie past.

Wat is een hybride warmtepomp? 

Een hybride warmtepomp is een elektrisch apparaat dat samenwerkt met een cv-ketel. De warmtepomp verzorgt grotendeels de verwarming van het huis. Als het heel koud is, springt de cv-ketel bij om extra warmte te produceren. Ook zorgt de cv-ketel voor het warme water uit de kraan. Met een hybride warmtepomp gebruik je minder aardgas en meer stroom.

Zo ziet een hybride warmtepomp eruit

Een hybride warmtepomp bestaat uit een binnen- en buitendeel.

Het binnendeel is qua grootte vergelijkbaar met een grote cv-ketel, die naast de bestaande cv-ketel komt te hangen. Het buitendeel is zo’n 90 x 70 x 35 cm.

Er bestaan ook ‘monoblock’ modellen. Hierbij is het buitendeel wat groter, maar het binnendeel kleiner.

 

 

 

 

 

 

 

Het linker kastje is het buitendeel van een hybride warmtepomp. Dit is een monoblock model. Het binnendeel van deze warmtepomp is maar een klein apparaat, vergelijkbaar met een router.

Hoeveel gas bespaar je met een hybride warmtepomp?

Welk deel van de verwarmingsvraag de warmtepomp voor zijn rekening neemt, verschilt per huis. Het hangt er met name van af hoe goed de woning is geïsoleerd. Ook maakt het uit welk type radiatoren en/of vloerverwarming je hebt. Hoe lager de temperatuur is die de radiatoren en vloerverwarming nodig hebben, hoe efficiënter de warmtepomp werkt.

Onderzoek wijst uit dat een hybride warmtepomp gemiddeld in zo’n 60% van de verwarmingsvraag kan voorzien. Als je het gebruik van kookgas en douchen meerekent, bespaar je met een hybride warmtepomp gemiddeld 50% gas.

Het verbruik van elektriciteit neemt juist toe. Maar omdat de hybride warmtepomp efficiënt werkt, zorgt dit onder de streep voor een kostenbesparing.

Wat merk je van een hybride warmtepomp in huis?

Een hybride warmtepomp zorgt dat de radiatoren en/of vloerverwarming warm worden. Je regelt dit met een kamerthermostaat, net als wanneer een cv-ketel de verwarming verzorgt. Er is in het gebruik dus geen significant verschil.

Wel is een aandachtspunt om de thermostaat niet ineens een paar graden hoger te zetten. Een hybride warmtepomp werkt namelijk minder efficiënt wanneer wanneer hij hard moet werken.

Wat kost een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kost tussen de € 3.000 en € 7.000 na aftrek van subsidie (peiljaar 2023). Dit zijn de kosten wanneer de hybride warmtepomp naast een bestaande cv-ketel wordt geïnstalleerd. Als de cv-ketel ook aan vervanging toe is, komen de kosten hiervoor er nog bij. Dit is ongeveer € 2.000 inclusief installatie.

Uitleg terugverdientijd hybride warmtepomp

Met een hybride warmtepomp verbruik je minder gas en meer stroom ten opzichte van een cv-ketel. Onder de streep krijg je doorgaans een lagere energierekening. Maar de aanschaf is een investering van € 3.000 - € 7.000. Hoe snel je dat terugverdient, hangt af van een aantal zaken:

  • De aanschafkosten.

  • Hoe efficiënt de hybride warmtepomp werkt. Dit hangt af van de isolatie in huis, het type radiatoren en/of vloerverwarming, en of de warmtepomp goed ingeregeld is.

  • Hoe hoog je gasverbruik momenteel is.

  • De energietarieven op je contact met de energieleverancier.

Dit leidt ertoe dat de terugverdientijd sterk uiteenloopt voor verschillende situaties. Dit laat zich het beste uitleggen aan de hand van enkele voorbeelden. Zie hieronder. 

Zie ook onze rekentool, waarmee je de terugverdientijd van een hybride warmtepomp voor jouw woning berekent.

Is je huis al erg goed geïsoleerd, energielabel B of hoger? Overweeg dan ook een volledig elektrische warmtepomp. Dan kun je helemaal van het gas af. 

Voorbeelden

  • In een woning met energielabel B en een huidig gasverbruik van jaarlijks 1.500 m3, is een investering van € 3.000 in ongeveer 7 jaar terug te verdienen.

  • In een woning met energielabel D en een jaarlijks gasverbruik van 1200 m3, is een investering van € 3.000 in ongeveer 14 jaar terug te verdienen.

  • In een woning met energielabel A en een jaarlijks gasverbruik van 800 m3, is een investering van € 3.000 in ongeveer 14 jaar terug te verdienen.

In deze voorbeelden is gerekend met de investering van de goedkoopste hybride warmtepompen die momenteel (december 2023) beschikbaar zijn. Als de warmtepomp duurder is, wordt de terugverdientijd langer. Bovendien geldt dat als je weinig gas verbruikt, de kans aanwezig is dat je de hybride warmtepomp niet of pas na vele jaren terugverdient.

Terugverdientijd berekenen van een hybride warmtepomp

Weten of een hybride warmtepomp voor jouw woning financieel de moeite waard is? Dit bereken je eenvoudig met de rekentool van HIER. Je hebt hiervoor gegevens van je energierekening nodig, en eventueel de tarieven van een nieuw energiecontract als je binnenkort gaat overstappen.

Rekentool terugverdientijd hybride warmtepomp

Let hierop bij het invullen

  • De tool is gemaakt in Excel. Je hebt software nodig waarmee je een .xlsx bestand kan openen.

  • Soms is het nodig om ook een nieuwe cv-ketel aan te schaffen. De kosten daarvoor zijn niet meegenomen.

  • De tool rekent met gemiddelde prestaties van hybride warmtepompen voor zover die bekend zijn. Het is mogelijk dat het systeem in jouw huis minder efficiënt werkt, omdat de woning niet goed geïsoleerd is. Maar andersom kan ook.

 

 

 

 

 

 

 

Hierboven zie je een voorbeeld. Download de tool om je eigen gegevens in te vullen.

Wordt een hybride warmtepomp verplicht?

Vanaf 2026 wordt het verplicht om voor een duurzamer alternatief te kiezen als je cv-ketel kapot gaat. In de praktijk gaat het dan vaak om een hybride warmtepomp, omdat een ander duurzaam alternatief (nog) niet haalbaar is. Wel gelden er allerlei uitzonderingen, waardoor lang niet iedereen verplicht zal worden.

Lees meer over warmtepompen op: https://www.hier.nu/je-huis-aardgasvrij/hybride-warmtepomp-wanneer-is-dat-een-goed-idee