Energie besparen

In veel huizen valt de nodige energie te besparen. Over energiebesparen zijn echter veel onduidelijkheden. Deze pagina probeert daar inzicht in te geven. Wat zijn de voor- en nadelen van een bepaalde maatregel en waar moet je op letten bij de aanschaf. Tevens geven we, waar mogelijk, subsidie kansen aan.

Op deze pagina zullen wij in de toekomst de nodige informatie plaatsen over de mogelijkheden om uw huis te isoleren. Door middel van berichten op het Digitale Dorpsplein wordt aangekondigd wanneer er een nieuw item beschikbaar is.

Energie kosten besparen:

Bent u nog nooit van energieleverancier gewisseld of heeft u een energiecontract met variabele tarieven? Het is dan nu de tijd om daar verandering in aan te brengen! De prijs van aardgas en elektriciteit zijn de afgelopen maanden aanzienlijk gedaald. Daarnaast krijgt u een aardige welkomspremie bij veel energieleveranciers. U hoeft niet bang te zijn dat u van het gas of licht wordt afgesloten als u op bv. gaslicht.com een nieuw energiecontract aanvraagt. Als u een slimme meter hebt voor gas en elektriciteit dan hoeft u ook geen meterstanden door te geven. Alles wordt voor u geregeld.

Nieuwsgierig naar de besparingsmogelijkheden voor u? Klik dan op één van de onderstaande vergelijkingssites, vul uw gegevens in en bekijk het voordeel.

Gaslicht.com

Pricewise

 

Snel energie besparen:

Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn of veel geld te kosten. Wij zetten een aantal energiebesparende maatregelen op een rij.

Thermostaat een graadje lager zetten:

Als u de thermostaat niet op 21 graden, maar op 20 graden zet scheelt dat ongeveer 6% op de kosten voor het verwarmen.

Kosten: helemaal niets.

Warme trui:

In combinatie met bovenstaande maatregel kunt u een warme trui aantrekken.

Kosten: afhankelijk van de kosten van een trui (of u gebruikt één die u al heeft).

Bewegingsmelder voor lampen die veelvuldig (onnodig) branden:

Zodra de melder een beweging waarneemt gaat het licht aan. Na een ingestelde tijd gaat het licht automatisch weer uit. Lampen blijven daardoor niet onnodig branden. Handig buiten, in de gang of op de overloop.

Kosten: een paar tientjes.

Brievenbusborstel:

Een borstel in de brievenbus houdt de kou buiten en de warmte binnen.

Kosten: vanaf een paar euro

Deurdranger:

Een deurdranger of -veer voorkomt dat warmte naar een andere ruimte verdwijnt.

Kosten: een paar tientjes

LED lampen:

Vervang alle gloei- en halogeenlampen voor LED verlichting. Begin met de lampen die het vaakst branden. Een LED lamp verbruikt 90% minder energie dan een gloeilamp en 85% minder dan een halogeenlamp en gaat bovendien langer mee. Let bij dimbare lampen op dat u zowel de lamp als de dimmer moet vervangen.

Kosten: een paar euro per lamp. LED dimmers zijn er vanaf € 50,-.

Stand-by killer:

Als stekkerdozen met sland-by killers zijn uitgeschakeld is er geen energieverbruik meer. Laat ook niet onnodig laders van telefoons of andere apparatuur in het stopcontact zitten. Zolang ze in het stopscontact zitten gebruiken ze energie, ook al is er geen apparaat op aangesloten.

Kosten: vanaf een paar euro tot een paar tientjes, afhankelijk van het aantal stekkers dat je er op kunt aansluiten.

Tochtstrips:

Warmteverlies bij deuren en ramen voorkomt u met tochtstrips.

Kosten: vanaf een paar euro, afhankelijk van de lengte en het materiaal.

Leidingisolatie:

CV-leidingen in kruipruimtes verliezen warmte. Door leidingen daar te isoleren gaat u warmteverlies tegen en krijgt u de wamte op de plekken waar die nodig is.

Kosten: een paar euro per strekkende meter buisisolatie.

Radiatorfolie:

Radiatorfolie weerkaatst de warmte de ruimte in. Plaats het tegen de muur of de achterkant van de radiator. Het is vooral nuttig als de muur erachter niet of nauwelijks geïsoleerd is.

Kosten: ongeveer 10 euro per radiator.

Waterbesparende douchekop:

Een waterbesparende douchekop laat per minuut minder water door dan een gewone douchekop. Daardoor verbruikt u minder water én energie in dezelfde tijd. Op de verpakking van de douchekop kan een volumeklasse staan. Als daarachter een Z staat is het een zuinig exemplaar.

Kosten: vanaf ongeveer 20 euro.